15 Mart 2012 Perşembe

Ispanak Neye İyi Gelir



Ispanağın Faydaları ve Zararları Nelerdir Nasıl Tüketilir

Kış mevsiminin sevilerek yenilen sebzelerinden biri olan ıspanak çok faydalı bir bitkidir. İçerisinde pekçok vitamin bulunan ıspanak yüksek oranda demir içerir ve kuvvet verir. Çocuklara ıspanağı sevdiren "temel reis" çizgi filmi ıspanağın etkisini çok iyi anlatır aslında. Bakın bol bol ıspanak yemek ne gibi faydalar sağlıyor.

Ispanağın Faydaları:

* Ispanak yüksek oranda demir içerir ve vücuda kuvvet verir.
* Kansızlık için yararlıdır.
* Alzheimer olasılığını azaltır.
* İçerdiği folik asit ile hamilelikte çok faydalıdır.
* Yaşlılık sebebiyle meydana gelen körlüğü önleyici etkisi olduğu belirtiliyor.
* Makula dejeneresansı gibi görme bozukluğu sorunlarının meydana gelme olasılığını düşürür.
* Karaciğer, mide ve pankreas salgılarını uyarıcı etkisi olduğu belirtilmektedir.
* Zeaxanthin ve lutein isminde içerdiği antioksidanlarla kalp sağlığı için önemlidir.
* Ispanaktaki klorofil toksin atıcı özelliktedir.
* Ispanaktaki K vitamini kemik gelişimi için önemlidir.
* Menapoz sonrası kemik erimesi sorununu azaltır.
* Karaciğeri, lenf bezlerini, kan dolaşımını uyarması ıspanak faydaları arasındadır.
* Sigaraya bağlı akciğer kanseri olasılığını düşürür.
* Ispanak suyunun, kalp adalelerini güçlendirici etkisi vardır.

Ispanağın Zararları:

Ispanak çok faydalı bir sebzedir büyük zararları yoktur. Ancak mide ve onikiparmak barsağı ülseri olanlar ıspanağı fazla yememelidir. Eklem iltihabı olanlar, idrar yolunda taş olanlar ve de ürik asit yüksekse yine az tüketilmelidir.

Ispanağın Vitaminleri:

Ispanağın yapraklarında yüksek oranda demir, iyot, kalsiyum, klorofil, A, C, ve K vitamini yer alır. Betakaroten ve C vitamini bakımından zengindir. Ispanak diğer yapraklı sebzelere göre daha fazla protein içerir. Ayrıca Tiamin, Riboflavin, Niasin, Fosfor, Potasyum, Karbonhidratlar içerir.

Ispanağın Kalorisi:

100 gram ıspanakta 20 Kcall kalori bulunur. Çok düşük kalorili bir sebze olduğundan diyetlerde de sıkça tercih edilir.

Ispanak Nasıl Tüketilmeli:

Ispanak alırken yapraklarının yayvan ve diri olanı tercih edilmelidir. Çok kaynatılmamalı, az haşlanmalıdır.Ispanağın içerdiği vitaminlerden faydalanmak için her zaman taze ve çiğ yenmesi gerekir. Pişirildiği ve uzun müddet bekletildiğinde ve yeniden ısıtıldığında içindeki C vitaminini yitirir ve zararlı maddeler meydana gelir. Salatada yenilen çiğ ıspanak, iyi bir lif kaynağıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder