1 Mart 2012 Perşembe

Muz Neye İyi Gelir

Muzun Faydaları Ve Zararları Nelerdir Muzda Hangi Vitaminler Bulunur:

Severek yediğimiz bir meyve olan muz, ülkemizde de yetiştirilen şifalı bir meyvedir. Halk arasında en çok bilinen faydası ishali kesen bir meyve olmasıdır. Fakat bunun yanı sıra muzun sayısız faydaları bulunmaktadır. İnsan sağlığı için çok yararlı ve besleyici bir meyve olan muz neye iyi gelir, faydaları ve zararları nelerdir açıklayalım.

Muz, Muzgiller familyasından, sıcak yerlerde yetişen, çok yıllık ve çok büyük bir otsu bitki cinsidir. Yurdumuzda Antalya ve Anamur çevresinde yetiştirilir. Muz ağacının gövdesi; toprak altında kök-sap veya soğan halinde bulunur. Yaprakları bu kök-saptan çıkar. Tabandaki çiçekleri meyve verir. Meyvelerin tamamı sarkık bir sapın üzerinde toplu halde bulunur. Nişasta ve şeker bakımından zengindir. Lezzetlidir. Fırında veya güneşte kurutulduğu zaman çok besleyici bir un verir.

Muzun Vitaminleri:

Besleyici bir vitamin deposu olan muzda, B1, B2, C, D, E ve P vitaminleri ile magnezyum, bakır, demir ve fosfor mineralleri de bulunmaktadır.

Muzun Faydaları:

* Muz, vücudun ihtiyacı olan pekçok vitamin içerdiğinden çok besleyici ve sağlıklı bir meyvedir.
* İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde kemik gelişimi için oldukça faydalıdır.
* Muz, antioksidan özelliği ile vücutta bulunan serbest radikallerle savaşarak kansere karşı korur ve yaşlanma etkilerini geciktirir.
* Muz, sinirleri güçlendirir ve yorgunluğu giderir.
* Böbrek ve mafsal iltihabında, bağırsak hastalıklarında faydalıdır.
* Potasyum açısından zengin olan muz böbreküstü bezleri tarafından salgılanan hormonları da düzenler.
* İshali kesmek için etkilidir.
* Ağır hastalıklar ve ameliyatlar sonrası iyileşmede yardımcıdır.
* B vitamini de içerdiğinden saç dökülmelerini yavaşlatmakta kullanılır
* Mide problemlerine iyi gelir.
* Muz cilt sorunlarına da iyi gelir. Olgun muzu püre yaparak yüze uygulamak, derinin dengesini sağlayacak, akne ve sivilce gibi cilt problemleri ile savaşacaktır.
* El ve ayak bileklerindeki burkulmalar, ezilme ve çürüklere muz kabuğunu bağlamak acıyı azaltacaktır.
* Muz, tok tutma özelliği ile zayıflamaya yardımcıdır.

Muzun Zararları:

Muz çok faydalı bir meyve olmasına karşın bazı durumla yenmesi sakıncalı olabiliyor. Örneğin; sürekli kabızlık çekenler yememelidir. Kendisi doğal olarak olgunlaşmamış olan muz, mide asidini artırır peklik yapar. Bir öğünde çok fazla muz yenmemelidir. Sadece muz ile karın doyurulursa hazım bozukluğu olur. Muz’un gıda değeri patates’ten üstündür. Yalnız bol nişastalı olduğu için ağızda tükrükle karıştırışıp yutmalı, aksi halde midede ekşime ve barsakta gaz yapar. Şeker hastalarına pek tavsiye edilmez.

Muz Nasıl kullanılır:

Muz meyve olarak yendiğinde çok faydalıdır. Ancak aşırıya kaçmamak ve günde 2-3 den fazla muz yememek gerekiyor. Ayrıca muz özellikle çocuklara ezilerek, püre yapılarak sütle ve balla karıştırılarak yedirilebilir. Muz pasta yapımında vazgeçilmez bir meyvedir. Nişastalı yapısından dolayı un haline getirilerekte kullanılabilir.Mide problemleri için tüketilecek muzu hazırlamak için püre yapılan meyvenin 3 tatlı kaşığı ile 1 tatlı kaşığı bal karıştırılır. Yemeklerden ve yatmadan önce birer kaşık yenilir. Özellikle bağırsak ve mide gazlarını yatıştıracaktır.

Muzun kalorisi:

1 adet orta boy muzda 100 kalori bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder