27 Şubat 2012 Pazartesi

Armut Neye İyi Gelir



Armut Meyvesinin Faydaları ve Zararları Nelerdir

Armut pekçok çeşidi olan severek yediğimiz meyvelerden biridir. Armutun halk arasında en çok bilinen faydası bağırsakları yumuşatmasıdır. Hatta halk arasında bir deyiş vardır; "elmayı soy ye armutu say ye" bu sözü atalarımız fazla yendiğinde ishal yapma özelliğinden dolayı söylediği bilinir. Armut gerçektende kabızlığa iyi geldiği gibi fazla yendiğinde ishal yapabilen bir meyvedir. Peki armudun bilmediğimiz faydaları yada zararları var mıdır, armut neye iyi gelir öğrenmek istermisiniz. Öncelikle armut meyvesinin genel tanımı ve vitaminleri ile başlayalım.

Armut Nedir:

Armut diğer ismi pirus communis olan sağlığımıza çok faydalı bir meyvedir.  Gülgiller familyasından çiçekleri beyaz olan armut ağacının meyvesidir. Armut, sulu ve yumuşak, tatlı ve küçük çekirdeklidir. Rengi sarı ile yeşil arasında değişir. Ankara , Mustabey, Çengel, Kumla, Bey gibi birçok çeşitleri vardır. Armut meyvesi yurdumuzun çeşitli yerlerinde yetişmektedir.

Armutun Vitaminleri:

Armutta A,B1 ve B2, PP ve C vitaminleri, bundan başka, meyve şekerleri, karbonhidratlar, bitkisel yağ, selüloz ve tanin bulunur. Bu değerli meyve, madensel tuzlar yönünden çok zengin olduğu için, organizmanın madensel tuz gereksinimini karşılar.

Armutun Faydaları:

* Armut öncelikle kabızlığı önler,hatta fazla yendiğinde ishale neden olabilir,
* İdrarı artırır,
* Böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar,
* Böbrek kum ve taşlarının dökülmesine yardım eder,
* Yüksek tansiyonu düşürür,
* Kanı temizler bütün salgı bezlerinin normal çalışmasını sağlar,
* Kansızlığı giderir,
* Sinirleri yatıştırır,
* Zihni yorgunluğu giderir,
* Susuzluğu keser,
* Tükürük ifrazatını artırır,
* Hamilelerin kusmalarını azaltır,
* Hazımsızlığı giderir,
* Mafsal kireçlenmesi, nikris ve romatizmada faydalıdır,

Armutun Zararları:

Şeker hastaları ölçülü yemelidir, zira tatlı bir meyvedir şekeri yükseltebilir. Midesi zayıf olanların kompostosunu içmeleri tavsiye edilir. Çok fazla yendiğinde ishale sebep olabilir. Kararında yenmesi tavsiye edilir.

Armutun Kalorisi:

Bir adet orta boy armutta 70 kalori bulunur.

Armut Meyvesi Nasıl Tüketilir:

Yemeklerden önce yenecek olursa daha faydalı olur. Armut meyve olarak yenebilir, kompostosu yapılarakta tüketilebilir. Ayrıca armut reçeli ve armut marmelatı da yapılmaktadır.İsterseniz armut çayıda yapıp içebilirsiniz. Armut çayı yapmak için; Bir litre suda 50 gr. armut kurusu kaynatılır,elde edilen suya az şeker ve limon katılarak içilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder