23 Şubat 2012 Perşembe

Elma Neye İyi Gelir



Elmanın Faydaları Ve Zararları Nelerdir

 Meyvelerin şahı, vazgeçilmezi, elmanın istatistiklere göre en çok yenen ve en çok sevilen meyve olduğunu biliyormusunuz. Kış- yaz severek yediğimiz pekçok çeşidi olan elma, insan sağlığı için sayısız faydaları olan bir meyvedir. Elmanın içerdiği vitaminler nelerdir, faydaları ve zararları nedir, elma neye iyi gelir açıklayalım.

Elmanın Vitaminleri:

Elmada en çok C vitamini bulunur. En fazla kabuğunda ve kabuğun hemen altında yoğun olarak bulunur. Bu nedenle iyi yıkanmış elmanın kabuğuyla tüketilmesi en doğrusudur. Elmanın içerdiği diğer vitaminler ise B1, B2, PP, B5, B9, Provitamin A (karoten) ve E vitaminidir.

Elmanın Faydaları:

* Elma böbrekleri temizler,
* Baş ağrısına iyi gelir,
* Kolesterolü düşürür,
* Yüksek tansiyonu düşürür,
* Kan şekerini kontrol altında tutar,
* Romatizma ve gut hastalığına iyi gelir,
* Uykusuzluğa iyi gelir,
* Bağırsaklardaki parazitlerin dökülmesini sağlar,
* Düşük kalorisi ve doyurucu özelliği ile zayıflamaya yardımcıdır.
* Öğle yemeğinden önce yenen bir elma, bağırsakta bakterilerin çoğalıp azalmasını ayarlamada rol oynar ve bu sayede kabızlığı önler.
* Elmadaki C vitamini vücudun savunma sistemini kuvvetlendirir. Bunun sonucu olarak soğuk algınlığı virüsleri vücuda giremezler.
* Yemeklerden sonra yenen elma, çoğu zaman diş fırçalamaktan daha iyi etki yapar. Çünkü elma çiğnenirken dişlerin arası çok iyi bir şekilde temizlenir.
* Elmadaki petkin Maddesi, zararlı kolesterolü (LDL) düşürür; atardamarları koruyan faydalı kolesterolü (HDL) yükseltir.
* Elma demir eksikliğine iyi gelir.
* Yorgunluğu giderir.

Elmanın Zararları:

Elmanın tohumları eğer çok miktarda yenirse toksik (zehir) etki yapabilir. Elmayı kabuğuyla yemek çok faydalıdır fakat ne yazıkki elma, ilaçlamada kullanılan zararlı maddeleri (pestisit) en çok barındıran meyvelerden biridir. Elma ilaçlandığında bu zararlı maddeler elma tarafından emilebilir ve en çok da kabukta birikir. Bunun için kabuğunu soymak isteyebilirsiniz. Satın alacağınız elmalar sert olmalıdır. Parmağınızla üzerine bastırarak göçük olup olmadığını kontrol edin. Kolayca göçüyorsa satın almayın. Elmaları buzdolabında saklayın çünkü elma çok çabuk çürüyen bir meyvedir.

Elmanın Kalorisi:

Orta boy bir elmada 50 ile 60 Kcal Kalori bulunur.

Elma Nasıl Kullanılır:

Elma meyve olarak masalarımızı süsleyen leziz bir meyvedir. Meyve olarak yediğimiz elmayı yediğimiz zaman göre faydaları değişir. Aç karnına yada ara öğünlerde yenen elma toklu hissi vererek zayıflamaya yardımcıdır. Öğle yemeğinden önce yenen elma kabızlık sorununa iyi gelir. Yemeklerden sonra yenen elma ise dişlerin temizlenmesine yardımcıdır. Ayrıca elma güzellik kaynağı bir meyvedir. Pekçok maske içerisinde güzellik için kullanılır. neyeiyigelir.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder