24 Şubat 2012 Cuma

Havuç Neye İyi Gelir


Havucun Faydaları ve Zararları Nelerdir Nasıl Kulllanılır

Kış mevsiminin sevilen sebzesi havucun sağlığımıza çok faydalı bir vitamin deposu olduğunu biliyor musunuz. Tavşanların havucu ne kadar çok sevdiğini ve yediğini duymuşsunuzdur. Biliriz ki tavşanların dişleri ve gözleri çok sağlıklıdır. Bu da bize havucun faydalarını gösteren bir örnektir aslında. Havuç kış mevsiminin mucize sebzelerinden biridir. Şimdi bu mucize sebzenin neye iyi geldiğini, faydalarını ve vitaminlerini öğrenmeye ne dersiniz.

Havucun Vitaminleri:

Havuçta en çok bulunan vitamin A vitaminidir. Bunun yanında B, C, D ve E vitaminleri açısından da oldukça zengindir. Ayrıca karoten, şeker ve fosfor ihtiva eder.

Havucun Faydaları:

* Havuç gözler için çok faydalıdır.
* İçerdiği karoten sayesinde Alzeimer hastalığına iyi gelir.
* Ağız ve dişlerde bulunan akupunktur noktalarını uyarark tüm vücut ağrılarına iyi gelir.
* Düşük kalorisi ve tok tutma özelliği ile zayıflamaya yardımcıdır. Diyetlerde tercih edilen bir sebzedir.
* Havuç yorgunluğa iyi gelir.
* Kabızlığı giderir,
* ishali keser.
* Bağırsak iltihaplarını ve böbrek ağrılarını giderir.
* Cilt hastalıklarını önler.
* Astım, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına ve öksürüğe karşı faydalıdır.
* İdrar ve gaz söktürücüdür.
* Diş etlerini kuvvetlendirir.
* Görme gücünü artırır.
* Bağırsakları çalıştırarak sindirime yardımcı olur.
* Bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur.
* Vücuda, kalbe ve gözlere kuvvet verir.
* Cinsel gücü arttırır.
* Kansızlığa iyi gelir.
* Kalp krizi ve felç riskini azaltır.
* Cilde tazelik ve canlılık verir. Bu özelliğinden dolayı cilt maskelerinde kullanılır.
* Vücuttaki zararlı maddeleri uzaklaştırmaya yardımcı olarak kanı temizler.
* Romatizma ve gut hastalığına iyi gelir.
* Kandaki kolesterol oranını düşürür.
* Havuç, kalp hastalıkları ve damar sertliğine faydalıdır.
* Anne sütünü arttırır.
* Havuç suyu mide ve bağırsak hastalıklarına da faydalıdır.

Havucun Zararları:

Havucun sağlığımıza büyük zararları yoktur. Ancak tüketirken dikkatli olmakta fayda vardır. Zira; taze havuç yememiz gerekir. Bükülecek derecede suyunu kaybetmiş ve tazeliğini yitirmiş havuç yemeyiniz. Havuç günde 2 taneden fazla yenilmemelidir. Aşırı miktarda havuç yemek karaciğer hasarı, cild sararmasına yol açabilir.
Şeker hastaları havucu fazla miktarda yememelidirler.

Havucun Kalorisi:

1 orta boy havuçta 30-35 kalori bulunur.

Havuç Nasıl Kullanılır:

Bizler genellikle havucu taze olarak yeriz yada kızartma gibi yemeklerini yaparız. Bunun yanı sıra, havucun kökü, yaprakları ve tohumları kullanılır. Ayrıca havucun suyu ve turşusu da tüketilir. Kurutulmuş tohumları kaynatılarak yapılan çay iştah açar ve anne sütünü arttırır. Havuç tohumu, ayrıca aybaşı kanamalarına da iyi gelir. Rendelenmiş havuca limon suyu katılarak hazırlanan maske özellikle yağlı ciltlere çok faydalıdır. Uzmanlar havuç suyunun unutkanlığa çok iyi geldiğini ancak fayda sağlaması için içine bir damla zeytinyağı damlatılması gerektiğini tavsiye ediyor. neyeiyigelir.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Gönder