23 Şubat 2012 Perşembe

Portakal Neye İyi Gelir



Portakalın Faydaları Nelerdir Hangi Vitaminler Bulunur:

Kış mevsiminde severek yediğimiz portakalın C vitamini deposu olduğunu ve grip ve nezleye çok iyi geldiğini çoğumuz biliriz. Peki severek yediğimiz portakal hangi vitaminleri içerir, potakalın faydaları ve zararları nelerdir, portakal neye iyi gelir biliyormuyuz. Şimdi sevilen kış meyvesi portakalın bilinmeyen yönlerini açıklayalım. Öncelikle portakalda bulunan vitaminlerden başlamaya ne dersiniz.

Portakalın Vitaminleri:

Portakal C vitamininin yanı sıra B vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum da içeriyor. Lifler, organik asitler ve şeker açısından da zengindir.Önemli bir askorbit asit kaynağıdır. Ayrıca P, B ve E vitaminleri ile fosfor, magnezyum ve potasyum minerali açısından zengindir. Bakır, çinko, demir ve manganez mineralleri ile protein de bulunur.

Portakalın Faydaları:

* Portakal yada portakal suyu, soğuk algınlığı ve gripten korunmaya yardım eder,

* İçerdiği C vitamini ve folik asit sayesinde öksürüğü azaltır,

* Kalp hastalığı ve felçten korur,

* Ezik ve çürüklerin daha çabuk iyileşmesini sağlar,

* Mide ve pankreas kanserini önleyici etkisi vardır,

* Tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur ,

* İçindeki potasyum cildin koruyup kırışıklıkların oluşması önler,

* Bağırsak gazlarını söker,bağırsak parazitlerinin dökülmesini sağlar,

* Karaciğerin düzenli çalışmasını sağlar,

* Safra salgısını arttırır;

* Portakal, kanseri önlemede etkilidir.

* Kanı temizler.

* Cildi güzelleştirir.

Portakalın Zararları:

Portakalın fazla yenmesi zararlıdır. Grip yada nezle oldum diye bir poşet portakal yemeniz yanlış olacaktır. Günlük C vitamini ihtiyacı için bir portakal yeterli olur. C vitamini vücutta tutulmayıp atılan bir vitamin olduğundan fazlası böbreklere zarar verir. Bu nedenle günde bir portakal yeterlidir.

Portakalın Kalorisi:

1 adet orta boy portakalda 60 kalori bulunur.

Portakal Nasıl Kullanılır:

Portakal, öncelikle meyve olarak masalarımızı süsler. Lezzetli bir meyve olan portakal kış mevsiminin vazgeçilmez meyvelerindendir. Elmadan sonra en çok tüketilen meyve portakaldır. Genelde kabukları soyularak yenilen portakalın suyu da kendisi kadar yaygın tüketilir. Doğal haliyle içildiği gibi alkollü ve alkolsüz kokteyllerde de kullanılan meyve sularından biridir. Çok sayıda keseciklerle dolu olan kabuğundan parfüm, şeker sanayilerinde yararlanılır, serinletici içitlerin yapımında uçucu yağları çıkarılır.Çiçekleri kaynatılarak hazırlanan çay spazmlara karşı faydalıdır. Kabuklarından esans elde edilmesinin yanında mide hastalıkları için de kullanılır.neyeiyigelir.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder